Mariano Fortuny

Mariano Fortuny pochádzal z rodiny umelcov, bol veľký cestovateľ, narodil sa v roku 1871 v španielskej Granade a v roku 1905 sa definitívne usadil v Benátkach.


Jeho vplyv na dámske odievanie stále pretrváva. Vynašiel systém scénického osvetlenia, o ktorý sa opierajú súčasné fotografické ateliéry. Predložil patent na magické plisované šaty ,,Delphos,,, farbené novou technológiou. Delfská róba je úzka, dokonale tvaruje postavu a pritom umožňuje voľný pohyb. Unikátne kusy z najjemnejšieho hodvábu sú namáčané vo farbách, ktoré pripomínajú mesačný svit. A Fortuna pridáva i osobne privezené ingrediencie ako mexický karmín, bretónsku slamu, indigo z ďalekého Orientu.
Tento druh oblečenia, ktorého techniku i materiál si osvojil Issey Miyake na konci storočia slávnej kolekcii Pleats Please, sa dnes teší celosvetovej obľube. Existuje množstvo žien, ktoré aj bez znalosti benátskeho majstra prijímajú do svojho šatníka tento ľahučký nadčasový odev, vhodný na všetky príležitosti.




Prikladám link na obrázky Fortunovej  tvorby:
http://theredlist.com/wiki-2-23-1249-1251-view-1900s-profile-mariano-fortuny-3.html

Ešte pre zaujímavosť kto je:
Issey Miyake
Známy pre jeho inovatívne navrhovanie a štýl techniky je Issey Miyake jedným z najúspešnejších dizajnérov Japonska. Inšpirovaný obrázkami z kópií Vogue svojej sestry, sa rozhodol nasledovať svoju vášeň pre módu a študovať grafický dizajn na Tama Art University v Tokiu, ktorú absolvoval v roku 1965. Chambre Syndicale de la Haute Couture bola jeho ďalšia zastávka a hneď potom spolupráca s Givenchy a Guy Laroche.
V roku 1970 založil Miyake Design Studio. Svoju prvú kolekciu predstavil v roku 1971 v New Yorku. Ten istý rok dcérska spoločnosť Issey Miyake Inc. začala vyrábať oblečenie a súvisiace produkty pre domáci a medzinárodný trh.
Vždy zameraný na oblečenie, ktoré možno nosiť v reálnom svete, to je Miyakeho tendencia dokázať, že je predovšetkým dizajnérom. Aj napriek jeho priekopníckym výrobných technikám a couturier prístupu, dosiahol veľkolepú kariéru. The One Piece of Clothe koncept, ktorý skúmal vzťah medzi látkou a jej nositeľom dokázal, sa nikdy nebál spochybniť tradičný prístup ku krajčírstvu.
Z jeho Pleats Please kolekcie odevov vyrobených z polyesterového džerseju so zachovaním svojej pružnosti prešiel k vytváraniu oblečenia z jedného kusu materiálu. Miyakeho vplyv nemá v tomto smere obdoby. Základnou filozofiou je pokračujúci dôraz na dôležitosť predstavivosti a vývoja nových technológií . Experimentovanie s neobvyklými materiálmi, dizajnom, ktorá vyvára fúziu medzi Východom a Západom. Návrhár vždy nájde dokonalú rovnováhu medzi tradíciou a inováciou.
Aj keď teraz oficiálne nenavrhuje on sám, Issey Miyake stále dohliada na všetky aspekty spoločnosti, ktorú vytvoril. Pánska a dámska ready - to - wear línia bola odovzdaná jeho dizajnovému štúdiu, ktoré úspešne zvečňuje svoju ​​hybridnú filozofiu a efekt v móde.

Komentáre

Obľúbené príspevky