Jeanne Lanvinová - najprv modistka, neskôr francúzska módna návrhárka


Bola skromná a húževnatá Parížanka, narodila sa v roku 1867.
V roku 1885 si otvorila klobúčnictvo. Pre svoju dcéru, ktorá sa narodí o 12 rokov neskôr, Jeanne vymyslí také krásne šaty, že si to všimnú jej bohaté zákazníčky. Čoskoro ju požiadajú, aby im zhotovila podobné modely pre ich dcéry. Meno Lanvinová sa v roku 1901 objaví v dámskej ročenke. A práve Lanvinovej bola zverená úloha zhotoviť zelený oblek pre Edmonda Rostanda. Prvý muž na dlhom zozname členov akadémie sa s dôverou obracia na túto majsterku svojho remesla.


V roku 1920 dekoratér a bytový architekt Armand - Albert Rateau zariaďuje módny dom Lanvin na rue de Faubourg - Saint - Honoré, situovaný v dvoch protiľahlých budovách s číslami 15 a 22. V medzivojnovom období zásobuje klientelu z vyšších kruhov, ktorá ostala verná životu, a niekoľko významných osobností. Pre milovníčky klasickej elegancie Madame Lanvinová dokázala vytvoriť originálny štýl, zbavený revolučných otrasov. Citlivo vníma svoju dobu a ponúka unikátnu kompozíciu čipiek, stužiek, brilantných výšiviek a perlovej výzdoby s ľahkými motívmi kvetov v siežich harmonických farbách. Lanvinová sa stáva majsterkou tohto štýlu.


Podnik Lanvin sa rozvetvuje a v roku 1925 má 23 krajčírskych dielní a zamestnáva vyše 800 robotníčok. K nim sa pridáva personál pre rôzne oddelenia - zákazkové šitie, športové oblečenie, kožušiny, bielizeň. Neskôr aj pánska móda a dekoračné oddelenie pod umeleckým vedením Rateaua.


Od roku 1923 vplyv Lanvinovej preniká aj do tovární na výrobu farieb. ,,Lanvinovej paletu,, charakterizujú jemné pastelové odtiene. V roku 1925 sa Jeanne Lanvinová ako viceprezidentka pavilónu Elegancia aktívne zúčastňuje na svetovej výstave dekoratívneho umenia a uvádza svoj prvý parfum My Sin, s ktorým dobýva trh Spojených štátov.


V roku 1927 nasleduje Arpége s firemným logom: na čiernej guľatej fľaštičke je zlatá kresba Paula Iriba, ktorá znázorňuje matku, ako drží dcéru za ruku. Okrem povolania, ktoré doviedla do dokonalosti, jej druhou vášňou a talizmanom až do konca života (v roku 1946 umiera ako 79-ročná) bolo jej jediné dieťa: Marie-Blanche.
Hudobná škála tejto virtuóznej pianistky inšpirovala názov parfumu - fetišu módneho domu, kde udávala tón ako prvá zákazníčka. Ako grófka de Polignac sa v 50-tych rokoch ujala vedenia podniku. Lanvin je dodnes rodinným majetkom.





Komentáre

Obľúbené príspevky