TWIGGY - módna ikona

Londýnska modelka Lesley Hornbyová, známa ako Twiggy, sa preslávila v roku 1966 a jej tvár sa stala symbolom celej dekády.


Londýnska móda pre mladých ovládla celý svet a Twiggy bola ideálnou medzinárodnou ambasádorkou a jednou z prvých supermodeliek. Jej dievčenská postava, chudá ako prútik (po anglicky ,,twig,,), krátke vlasy, veľké oči s tmavými linkami, dlhými mihalnicami a umelými riasami namaľovanými na spodnom viečku, pehy a nevinná tvárička vytvárali chlapčenský vzhľad, ktorý nadchýnal všetky dievčatá.


Twiggy bola zvláštnou ikonou. Mala šestnásť, merala len 168cm a vôbec sa nepodobala na vtedajšie modelky, zrelé ženy s plnými krivkami. Jej vzhľad zodpovedal ideálu mods, hnutiu mladých.
Mladé dievča si všimla na stene istého londýnskeho kaderníctva Deidre McSharryová, novinárka z Daily Express, a chcela sa s ňou stretnúť. Zakrátko sa Twiggy ocitla vo všetkých novinách ako ,,tvár roka ,66,. Ešte v tom istom roku sa objavila vo Vogue a v roku 1967 už mala vlastnú kolekciu odevov a bola slávnou medzinárodnou modelkou. Manažoval ju Justin de Villeneuve, jej vtedajší priateľ. V rokoch 1966 a 1967 sa dala fotografovať do Vogue a Elle vo Francúzsku aj v Spojenom kráľovstve. Obľúbila si ju aj slávna šéfredaktorka amerického Vogue Diana Vreelandová, ktorá jej značne pomohla v kariére. O tom, že Twiggy odštartovala trend ultrachudých modeliek, sa už napísaľo veľa. Ona však argumentovala, že začínala veľmi mladá, jedla, čo sa jej zachcelo, bola chudá od prírody a sama nesúhlasí s extrémne malými veľkosťami oblečenia.


Twiggy so statusom jednej z najfotografovanejších osôb 60. rokov presadila mnohé módne trendy. Krátke vlasy a postava nevyspelého dievčaťa sa znamenite hodili na propagáciu chlapčenského vzhľadu, ktorý znamenal revolúciu v Európe, Amerike aj vo zvyšku sveta. Patrili k nemu dievčenské šaty a bledé pančuchy londýnskych dizejnérov Jeana Varona či Giny Fratiniovej a nápady francúzskych návrhárov Pierra Cardina a Emmanuelly Khanhovej.


Twiggy predviedla nesmierne množstvo variantov puzdrových minišiat vrátane tých z významnej kolekcie Yvesa Saint Laurenta z roku 1967. Táto kolekcia pozostávala z odhaľujúcich šiat, a nechýbali v nej kúsky v moderných psychedelických farbách.


Twiggin nevinný pohľad sa odrážal v módnej ilustrácii, najmä v katalógoch značky Biba, pre ktorú predvádzala šaty. Krátky strih vlasov opäť privolal módu 20. a 30. rokov, predovšetkým rovné šaty a pánsky štýl. To všetko len za štyri roky.
V roku 1970 skončila s modelingom a dala sa na herectvo a spev. Módu 20. rokov ešte podporila vo filme Kena Russella The Boy Friend z roku 1971.


Hoci sa Twiggy venovala hudobnej a hereckej kariére, udržiavala aj spojenie s módnym svetom, napríklad tým, že navrhovala šaty. V roku 2005 sa objavila ako modelka v kampani značky Marks & Spencer a dodnes propaguje oblečenie pre zrelé ženy.




Komentáre

Obľúbené príspevky