Yves Saint Laurent - návrhár


 Je francúzsky návrhár, módny gigant 20. storočia, kraľoval v 60. a 70. rokoch. Šikovne spojil pouličný štýl a tradičné krajčírske remeslo, docielil revolúciu v ženskom šatníku, spopularizoval nohavice a pozdvihol status konfekcie.
Po víťazstve v medzinárodnej návrhárskej súťaži sa vtedy len tínedžer Saint Laurent vybral študovať módu do Paríža. Keď Christian Dior uvidel jeho módne kresby, prijal ho ako svojho asistenta.


Keď v roku 1957 zomrel Christian Dior, Saint Laurent sa stal kreatívnym riaditeľom a to mal len 21 rokov. Stal sa tak najmladším tvorcom couture na svete. Prvú samostanú kolekciu nazvanú Trapeze predstavil v roku 1958. Pozostávala z krátkych šiat lichobežníkového strihu spustených na ramená a odrážajúcich áčkové línie Diorových šiat. Rebelská ,,beatnická,, kolekcia z roku 1960, inšpirovaná láskou ku klubom a k džezovým barom na ľavom brehu Seiny, sa však stretla s kritikou. U Diora sa zhrozili z jeho čiernych rolákov a motorkárskych búnd, a keď musel mladý Saint Laurent v roku 1960 narukovať do armády, hneď ho nahradili Marcom Bohanom. Po skončení vojenčiny Saint Laurent Diora zažaloval za nezákonné prepustenie, vyhral a založil si vlastný maison, kde v roku 1962 predstavil svoju prvú kolekciu.



Spočiatku navrhoval voľné námornícke kabátiky a dlhé plášte - luxusnejší variant pouličného štýlu. 60. roky priniesli šokujúci Le smoking, pánsky večerný oblek určený ženám. Nohavice sa zaradili medzi všedný dámsky odev vrátane pumpiek a nohavicových sukní. Saint Laurentova láska k umeniu sa prejavila v polovici 60. rokov v geometrických šatách inšpirovaných Mondrianovými obrazmi (1965 - 1966) a v kolekcii Pop Art (1966).


Koncom 60. rokov vytvoril Saint Laurent slávny safari kostým pre ženy (aj pre mužov), čižmy siahajúce po stehná, kontroverzné priesvitné košele a africkú kolekciu (1967) s etnickými motívmi. Bol priekopníkom odkazov na iné kultúry a takisto prvým návrhárom, ktorý na mólo poslal africké a ázijské modelky. Jeho multikultúrne záujmy značne ovplyvnili aj hnutie hippies.
Navrhoval šaty s exotickým perím (1969 - 1970), patchworkové kožušiny i elegantné večerné róby. Kolekcia Libération (1971), inšpirovaná hranatými plecami zo 40. rokov, pohoršila pripomienkou na nemeckú okupáciu, ale natrvalo sa vryla do dejín módy. Zlomová kolekcia Opéra - Ballets Russes (1976) ponúkla ,,vidiecky šik,,. Veľké tvary a farby drahokamov svojím luxusným nádychom rezonovali s rastúcou americkou hedonistickou disco scénou a definovali módu 80. rokov.


V 80. a 90. rokoch Saint Laurent konsolidoval svoj klasický štýl a impérium, ktoré ponúkalo aj parfumy, kozmetiku, domáci textil, doplnky, drahocennú konfekciu a štýlové pánske oblečenie. V roku 1999 kúpil konfekčnú značku YSL Gucci a za hlavného návrhára (1999 - 2004) vymenoval Toma Forda. Ford vzdal hold mnohým Saint Laurentovým klasikám, jeho nástupca Stefano Pilati sa zameral na dokonale vypracovanú eleganciu. V roku 2012 prešiel do YSL Hedi Slimane, bývalý návrhár Dior Homme.

Saint Laurent skončil s haute couture v roku 2002 a odišiel do dôchodku. Zanechal však po sebe vzácne dedičstvo - nadčasovú klasiku. Motívy z jeho tvorby sa objavili aj v kolekciách mladších návrhárov, napríklad v smokingovom štýle Stelly McCartneyovej.


Komentáre

Obľúbené príspevky