Alexander McQueen - návrhár

Alexander McQueen - návrhár, je jeden z najlepších britských návrhárov uplynulých desaťročí, svojimi kostýmami a redingotmi vrátil do módy krajčírske umenie a priniesol do nej nové technológie. Jeho filozofia pri prehliadkach znela:
,, Musíš im pripraviť veľkolepú šou!,, Prehliadky tohto návrhára, ktorý predčasne zahynul ako 40-ročný, sledovali diváci spočiatku s rozpakmi. Nakoniec ich pretvoril na hotové divadelné predstavenia.


Narodil sa v roku 1969 ako syn londýnskeho taxikára. Čoskoro prejavil záujem o módu a s podporou matky učiteľky sa odišiel zaúčať do krajčírstva Anderson and Sheppard, ktoré vtedy šilo pre princa z Walesu.


Vo firme Gieves and Hawkes sa naučil strihať nohavice a v Angels and Bermans historické kostýmy. Dal sa na vysokú módu a pracoval ako strihač u avantgardného návrhára Kojiho Tatsuna a Romea Gigliho sídliaceho v Miláne.
Hoci McQueen absolvoval  len základné skúšky z umenia, prijali ho na magisterský návrhársky odbor na Central Saint Martins College v Londýne. Jeho absolventská kolekcia Jack the Ripper Stalks His Victims (Jack Rozparovač sleduje svoje obete), ktorá obsahovala kabátiky z turnierami, aplikácie z papiermaché vlastné vlasy všité do podšívok, zaujala stylistku Isabellu Blowovú. Tá sa potom rozhodla McQueena podporovať. Alexander ihneď začal pracovať pod vlastným menom.
Nizučké nohavice z kolekcie Nihilism, ktoré odhaľovali hornú časť zadku modeliek, predlžovali trup a skracovali nohy, vyvolali škandál. Bolo to niečo celkom nové a napokon to znamenalo celé desaťročie bokoviek .
Jeho prehliadky bolo treba jednoducho vidieť, hoci ich pripravoval tím za malé peniaze, odhodlaný na všetko.
Prehliadka The Birds (jar/leto 1995) sa konala v opustenom skladisku. Inšpirovala sa Hitchocockovým rovnomenným filmom (Vtáky), zvieratami zrazenými na ceste a obsahovala šaty s potlačou stôp po pneumatikách.
Po móle sa v McQueenových dámskych šatách prešiel aj korzetiér Mr. Pearl, ktorý má obvod pása len 46cm.
Šou prekračovala hranice a stala sa momentom, ktorý všetkým roztváral oči doširoka.

 Krajčírska zručnosť, zjavná na redingotoch, kostýmoch a McQueenových typických overaloch, umožňovala spolu s dôkladnou prípravou návrhárov realizovať jeho výnimočné nápady. Prehliadky ako Highland Rape (1995) založené na historických konfliktoch v pohraničí boli svedectvom McQueenovej fascinácie dejinami a jeho schopnosti ich zmodernizovať. Podarilo sa mu to napríklad tým, že strihal tartan šikmo alebo zlepšil korzet tvarujúci telo.
Inšpirovala ho aj príroda, používal perie, kožky a kosti, dokonca do prehliadky zakomponoval živé sokoly.

Ako vedúci návrhár v Givenchy neslávil len úspechy. Givenchy je totiž známa uhladená francúzska značka. Kreatívnu slobodu našiel až u Gucciho. Jeho talent aj vízia mali mnoho vrstiev a jeho ďalšie vlastné kolekcie Horn of Plenty (2009) či posledná Platos´s Atlantis (2010) kládli otázky o budúcnosti planéty a jej vykorisťovaní človekom. Jeho značka pokračuje kreatívnym vedením Sarah Burtonovej, ktorá navrhovala svadobné šaty pre vojvodkyňu z Cambridgeu.


Komentáre

Obľúbené príspevky