Schiaparelliová - návrhárka


Odvážna a veľmi originálna Schiaparelliová, návrhárka talianskeho pôvodu, bola jednou z vedúcich osobností módy 30. rokov 20. storočia. Rovnako ako jej rivalka Coco Chanelová, ani ,,Schiap,, nemala krajčírske vzdelanie, možno práve preto bolo pre ňu jednoduchšie zahodiť konvencie. Keď žila na začiatku 20. rokov  v USA, všimla si, že trend mieri k športovému oblečeniu, preto začala praktickým pleteným oblečením, ktoré už prezrádzalo jej odhodlanie prisypať do módy trochu humoru. Na štíte nad svojím prvým sídlom na 4 Rue de la Paix v Paríži mala napísané svoje meno a pod ním Pour le Sport, neskôr pridala ešte Pour la Ville a Pour la Soir - do mesta a večer.



Už od mladosti sa zaujímala o umenie, v čase dospievania dokonca vydala básne. Nebola jedinou návrhárkou, ktorá spolupracovala s umelcami, jej kolekcie však
ukazujú väčší vplyv spolupracovníkov, ako boli Salvador Dalí alebo Jean Cocteau.
Schiaparelliová podobne ako surrealisti rada rúcala tradície a začleňovala látku a ďalšie prvky do nečakaných kontextov: ušila večerné šaty z tvídu alebo plášť do ďažda z impregnovaného taftu, vymyslela klobúky v tvare topánky a jahňacej kotlety. Zvlášť vynaliezavá bola v prípade gombíkov, ktoré mali tvar živočíchov (rýb, motýľov), šachových figúrok, lízadiel a dokonca miniatúrnych artistov na hrazde.

Keďže mala rada všetko nové, spolupracovala s výrobcami látok, napríklad Charlesom Colcombetom, rada používala syntetické textílie ako viskózu a nylon, tvorila aj z celofánu a Rhodophanu, priesvitného plastu. Zároveň nadviazala dlhodobú spoluprácu s Lesageom, majiteľom slávnej vyšívačskej firmy v Paríži, ktorá vznikla v polovici 19. storočia.Schiaparelliová bola jednou z prvých, ktorí si uvedomil potenciál zipsu, hoci priznávala: ,,Kráľ gombík u Elsy stále neohrozene vládne,, aspoň pred druhou svetovou vojnou.
Divadelným a filmovým hviezdam sa zmes praktickosti a výstrednosti páčila, Schoaparelliová šila pre Katherine Hepburnovú, Joan Crawfordovú, Gretu Garbo a Marlene Dietrichovú, ako aj pre Wallis Sipmsonovú, budúcu vojvodkyňu z Windsoru.

Schiaparelliová sama rada nosila nápadné kreácie. V pamätiach, ktoré napísala v roku 1954, podotkla: ,,Ľudia sa (pred druhou svetovou vojnou) nebáli byť iní.,,

Jej klientky museli mať podobný prístup. Keď sa tenisová hviezda Lily d Alvarazová objavila na turnaji vo Wimbledone v roku 1931 v nohavicovej sukni značky Schiaparelli, bol z toho škandál.

Obľúbenou farbou nárvhárky bol odtieň sýtoružovej, ktorému hovorila shocking pink, šokujúca ružová, v roku 1937 predstavila aj parfum Shocking vo flakóne v tvare torza filmovej hviezdy Mae Westovej. Shiaparelliová uvádzala tematické kolekcie a na konci 30. rokov sa inšpirovala hudbou, cirkusom, astrológiou, dokonca aj nakupovaním. Jej kolekcia Cash and Carry (Zaplať a odnes) na jar 1940 mala veľké vrecká.

Po skončení druhej svetovej vojny tvrdý, hranatý štýl nahradila ženskosť, čo Elsinmu druhu kreativity nevyhovovalo. Jej hviezda dnes nežiari tak jasne ako kedysi, jej odvážne zaobchádzanie s módou však inšpirovalo značku Moschino a Jeana Paula Gaultiera.

Komentáre

Obľúbené príspevky