Coco Chanelová - návrhárka



Coco (1883 - 1971), ktorej sa pripisuje vynález všetkého možného, opálením počnúc a malými čiernymi šatami končiac, patrila s Jeanom Patouom a ďalšími k tým, ktorí určovali podobu neformálneho ženského oblečenia. Coco móde rozumela, presne predvídala povojnovú náladu, reprezentovala modernistickú ženu a posilnila veľa trendov. Jej návrhy z 20. a 30. rokov minulého storočia rozvíjali praktický, jednoduchý vzhľad, ktorý ladil so strohou funkčnosťou vojnového oblečenia. Patrili k nemu džersejové a tvídové kostýmy, rovné košeľové šaty aj malé čierne, bižutéria, široké nohavice a výrazné doplnky.

Chanelová využila vlastnú chlapčenskú postavu, presadila menej obmedzujúce šaty a vytvorila návrhy, ktoré boli pre ,,novú,, ženu pohodlné a dobre sa nosili. Svojím vzhľadom a životným štýlom stelesňovala modernistický ideál a preslávila sa ním tak, že získala status nesmrteľnej ikony.


Po ťažkom štarte do života si Chanelová v roku 1910 vďaka podpore bohatých obdivovateľov založila v Paríži klobučníctvo, po ktorom nasledovali obchody v letoviskách Deauville a Biarritz. Experimentovala s pánskym štýlom a šila dámske odevy zo džerseja, ľahkej splývavej pleteniny. V roku 1919 už mala v Paríži prosperujúci obchod.


Coco v 20. rokoch vytvorila stálice svojej ponuky: pulóvre a voľné alebo kardigánové kabátiky, krátke sukne a jednoduché blúzky. Večerné šaty boli dekoratívnejšie, ale stále mali štíhlu, štýlovú siluetu. Zákazníčkam sa to páčilo. Praktickosť a pohodlie boli pre uvoľnený štýl Chanelovej kľúčové - stelesňovalo ich napríklad rozumne umiestené vrecko. Jej šaty navyše vyžarovali mladistvú ľahkosť, veľmi odlišnú od predvojnovej módy, ale drahšiu - jej cieľovou skupinou boli bohatí.

Chanelová mala rada paletu tlmených sivých, čiernej, bielej a tmavomodrej a odštartovala béžové šialenstvo. Tieto farby oživovala zlatými gombíkmi, kabelkami na zlatých retiazkach a bižutériou, ktorá sa vďaka nej stala nielen akceptovateľnou, ale dokonca žiadanou. Rada miešala pravé drahokamy s falošnými, milovala umelé perly.

Počas druhej svetovej vojny bol jej salón zavretý a znovu sa otvoril v roku 1954. Chanelová, ktorá vtedy mala vyše 70 rokov, znovu uviedla jednoduchú sukňu a kabátik bez goliera lemovaný prámikom.
S veľkým úspechom sa stretla najmä v USA, kde jej kostýmy s perlami v 60. rokoch nosila Jackie Kennedyová. Chanelová uspela predovšetkým vďaka voľnej siluete, ktorá sedela mnohým ženám, a svojmu perfekcionizmu. Viacdielne oblečenie ladilo aj s konceptom voľne kombinovateľných kusov, do ktorých sa oplatí investovať.

Chanelová aj v roku 1971 do svojej smrti stále dohliadala na svoje kolekcie. Salón zostal otvorený a v roku 1978 predstavil prvú kolekciu pret - a - porter. Hlavným návrhárom sa v roku 1983 stal Karl Lagerfeld, ktorý zdokonalil imidž značky a zaslúžil sa o kultovosť jej loga. Viaceré nové spôsoby, ktoré vyťažil z nápadov Chanelovej, svedčia o tom, že Coco objavila nadčasový purizmus. Mnohí návrhári sa ňou inšpirovali, Claire McCardellovou počnúc a Betty Jacksonovou končiac.

Komentáre

Obľúbené príspevky