Alžbeta I.

Alžbeta I., dcéra Anny Boleynovej a Henricha VIII., vládla v Anglicku v rokoch 1558 - 1603.
Po svojom otcovi zdedila aj šikovné využívanie imidžu a odevu na upevnenie moci a získanie obdivu poddaných. Jej šatník bol legendárny. Môžeme ho vidieť na portrétoch propagujúc-ich mýtus, ktorý o sebe protestantská kráľovná vytvorila. Niektoré šaty dokonca boli vystavené už za jej života v londýnskom Toweri, kde si ich prezerali návštevníci z cudziny.  Bystrosť, inteligencia a nemilosrdnosť z nej urobili schopnú političku, obrovské okružia zdobené neslýchane drahou ručnou čipkou, vyšívané rukávy a výrazné náprsenky vykladané drahokamami zasa trblietavú módnu ikonu, ktorá milovala obdiv.



Alžbeta zdôrazňovala svoju vysokú štíhlu postavu a spoločenský status pokrývkami hlavy. Jej žiarivo ryšavým vlasom pristali francúzske čepce a čiapky s klenotmi. Natočené kučery podkladala podložkami, aby jej rámovali hlavu ako srdce s dvoma oblúkmi na bokoch. Okraje účesu lemovali perly a zlato.
Podmanivá bola aj symbolika jej šiat. Milovala dlhé šnúry perál, výšivku s drobnými perličkami a perlové prívesky - symboly čistoty a mravnosti.
Tie sa pre panenskú kráľlovnú výborne hodili. Nosí ich azda na každom portréte od svojich 13 rokov, keď ju maľovali v červenom damašku a kožušinách. Láska k móde, ornamentom, zamatu, damasku, brokátu a výrazným farbám sa najviac prejavila, keď sa Alžbeta v 25 rokoch stala kráľovnou.
Uprednostňovala červenú, zlatú a striebornú, ktorými dopĺňala bielu pleť a ryšavé vlasy. Jej osobnými farbami boli čierna a biela, vytvárali tak dramatické pozadie pre jej klenoty a dlhé štíhle prsty.
Básnik o nej napísal, že ,,žiarila ako hviezda posiata drahokamami,, . Medzi jej ďalšie symboly patril prívesok s fénixom, ktorý vstáva z popola a vypovedá o kráľovninej jedinečnosti, moci a čistote.
Jej šaty boli niekedy na cudzí vkus až príliš honosné, od 60. rokov 16. storočia však Alžbetina dominantná osobnosť vyjadrená odevom vdýchla móde nový život:
pred jej vládou bola usadlejšia a  temnejšia. Alžbeta chcela, aby sa jej dvorania krásne obliekali, najmä muži, ktorí ju mohli očariť peknými nohami, oblečením a darčekmi v podobe rukavíc, jemných šatiek a vzácnych šperkov.
Angličania v 16. storočí podľa vzoru panovníčky prijali krásnu módu. Hoci sa žiadne Alžbetine šaty nezachovali, v účtovných knihách nájdeme podrobné opisy jej ohromujúceho šatníka.

Alžbetina móda mala taký úspech, že kráľovná zostala ikonou dodnes. Nakrúcajú sa o nej filmy a inšpiruje módnych návrhárov. Tesné živôtiky, odvážne tvary, veľké manžety a kráľovská aura ovplyvnili tvorbu Jeana Paula Gaultiera, Martina Margielu alebo Vivienne Westwoodovej. Táto návrhárka predviedla priestrihy, rozmerné šaty, okružie a veľké goliere, iní ,,futuristický,, návrhári si zasa vypožičali strohé, rovné tvary alžbetínskeho štýlu.


Komentáre

Obľúbené príspevky